Törstsläckare.




Öl i all ära men det är gott med variation.
Jag är ingen expert på Coctails, det är gott att dricka men jag har helst någon annan som blandar dom åt mig.



Det ser mörkt ut.




Ölet som bryggdes för 2 veckor sedan börjar att bli klart för att tappas på flaska.Efter ett par veckors lagring kommer det att va färdigt att drickas.
Påskmaten kommer att smaka mycket bra tillsammans med detta ölet. Redan nu känner man hint av choklad, kaffe, med en frisk arom och viss syrlighet.

Är du sugen på att veta mer om hur du brygger öl hemma, kolla in Svenska Hembryggareföreningens hemsida.
www.shbf.se


Vårsallad




Dagens goda sallad med äpple, torkade vindruvor, bladselleri, krasse och valnötter.
gott och fräscht.  Prova!

Kokosfestival.




Kokossorbet med kokosbrownie.
Sommarbären har ännu inte kommit så mitt tips idag är att titta på torkade frukter och gör något gott på dom.



Gravad lax.



Det här måste provas om man inte har gravat egen lax förut.
Laxen på bilden har gravats med rödbeta och pepparrot men har man bara ett grundrecept så kan man hitta på egna goda kombinationer.

Ingredienser till 1kg rå lax
0.5 dl salt
1 1 dl strösocker
1 1 msk grovkrossad vitpeppar
0.5 0.5 dl grovhackad dill

Gör så här:

1, Blanda socker, salt och vitpeppar

2, Gnid in laxen med blandningen och strö över dillen.

3, Lägg fisken i en plastpåse och lägg i kylen, låt ligga i 2 dagar vänd 2-3 gånger undertiden.

4, Skiva laxen tunnt.



Patatas bravas.





Patatas bravas är en spansk tapas rätt. Potatisen är confiterad och serveras med en het majonäs och rostadlök.
Gott till drinken eler den hemgjorda ölen.

Stör ej! Ölbryggning pågår.





Ovantill är en bild på min ölsort från december med japansk humle.
Idag brygger jag min specialöl, en lite mörkare än den jag gjorde i december, beräknad tid 4timmar.



Plommonkompott med vitchokladsorbet och pistagenötter.






Detta är en frisk&god vårdesert, med tanken på att sorbeten inte har någon grädde eller liknande så blir det inte den tunga chokladsmaken som många deserter med choklad har.



Vitchokladsorbet

Ingredienser

300g vitchoklad
50 cl vatten
60g glucose
2st blad gelatin 

Gör så här
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Häll vatten och glucose i en kastrull och låt koka upp.
Medan blandningen kokar upp hacka chokladen i småbitar och lägg i en metallbunke.
Häll vätskan du kokat upp över chokladen och låt stå ett par minuter, lägg sedan i gelatinbladet och låt smälta.
Rör ihop blandningen med en slickepott tills den är homogen.
Kör den sen i glassmaskinen.


Pankofriterad sill.


Sillen till denna rätten har bara skurits på längden och panerats med det japanska ströbrödet Panko.
Den svarta dippan på bilden är en syrlig limeaioli färgad med bläckfiskbläck.

Tallriken ser kanske lite scary ut men jag lovar det är jättegott.
Måste provas!



Popovers.


Popovers är perfekt till Afternoon tea eller lätt mellanmål. Smaken är en korsning mellan petit choux och pannkaka med ett frasigt ytterhölje.





Popovers
ca20st

Ingredienser
5dl   vetemjöl
5dl   mjölk
1tsk salt
4st   ägg

Gör så här

Ställ ugnen på 230 grader.
Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa ner ägg och mjölk utan att vispa för mycket.
Förvärm din muffinsplåt ca4 min utan smet, ta ut och smörj in kopparna hastigt så att dem inte svalnar.
Fyll kopparna 2/3 delar och baka ca 20-30min tills dem är gyllene.

Tips: mjölk och ägg får gärna vara rumstempererat när dom blandas i smeten så reser sig popovers bättre.
Mina popovers servera jag med hallonsmör.



Hallonsmör

Ingredienser
75g  normalsaltat smör, rumstempererat
30g  färska hallon
5g    florsocker

Gör så här
Blanda allt i en skål.
Om hallonen är lite sura kan det behövas lite mer socker.

Smöret passar inte bara till popovers utan det är jättegott till scones och mycket mer.


Butternut squash soppa.



Butternut squash soppa.
4p

600g squash skalad och tärnad
1st schalottenlök
1st klyfta vitlök
1/2 röd chilli
1st grönsaksbuljongtärning
1dl vittvin
1dl grädde
7dl vatten

Gör så här
1 Skala och skiva löken tunnt. Hacka vitlök och chilli

2 Svetta schalottenlök, vitlök och chilli i lite olivolja

3 Häll i squash, vittvin, vatten och buljongtärning

4 Sjud soppan i 30min, ha i grädden och mixa

5 Smaka av med salt&peppar

Servera soppan med pumpakärnor.

1år

1års festen i går gick jättebra och alla gästerna va jättenöjda.










Vi bjöd på många olika smårätter, här på bild olika ostar med tryffelhonung, frissesallad med inlagda rotsaker och paranötter, oxsvans med spicyaiioli. 12månader serranoskinka med apelsin och oliver, tryfferad potatis&purjolöksoppa och mycket mer.







Tårtan rullades ut till allas förtjusan, den blev fantastisk! Tjejerna i köket gjorde ett jättebra jobb med den. Tårtan fylldes med hallonpanacotta och chokladmousse.







När kommer sommaren?

Kollade över lite bilder i dag och hitta dessa från i somras. Nu längtar jag efter värme, sol, Grilla, uteservering, en glass på stranden, listan kan görs lång.














Blogg listad på Bloggtoppen.se

Matbloggstoppen
RSS 2.0